Ekonomi

Hatay turizmde de denize girecek

Mehtap HALICI

Depremlerin ardından yaralarını sarmaya çalışan şehirler, stratejik segmentleri ön plana çıkarmak için yeni planlar ortaya koyuyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay ile ilgili İstanbul’da düzenlenen “İmar ve Şehircilik Toplantısı”nda şehrin geleceğine ait olan şehir turizminin değerine dikkat çekildi. bölge tekrar yükselecek. Toplantıda konuşan Hatay Turizmi Geliştirme ve Yeniden Yapılandırma Komisyonu ile Ekonomik Fikir Derneği (ULIKAD) Genel Başkanı Milli Ömer Niziplioğlu, uzun soluklu projelerin hayata geçirilmesi ve harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. “Buraları turizm kenti yapabilirsek, buraları turizm kenti yapabilirsek dış ticaret açığımızın kapanmasının en önemli sebebi olacaktır. İleride burayı geliştirip kültür için Urfa ve Mardin’e gidersek. turizm bizim için bir kurtuluş olacaktır” dedi. .

“Hatay’dan iki Dubai çıkıyor”

Türkiye ekonomisinin canlanması için Akdeniz Bölgesi’nde kruvaziyer turizminin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Niziplioğlu, “Hatay’da geniş bir alanı kaplayan tonlarca moloz yığını tarım arazilerine atılıyor. Sahillerdeki atık malzemeleri temizlikten sonra değerlendirelim. Yolcu gemisi limanları yapalım. Çünkü Doğu Akdeniz turizmi diye bir şey var. Yolcu gemilerinin İsrail’e, Lübnan’a, Mısır’a geçtiğini ve sonra geri döndüğünü görüyorsunuz. Ancak Türkiye’de gezilecek çok turistik yerlerimiz var” dedi.

Hatay’ın yeniden canlanması ve cazibe merkezi haline gelmesinin en kolay yolunun deniz turizmini canlandırmak olduğunu belirten Niziplioğlu, “İspanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Mısır, Cezayir, Fas ve Tunus gibi Afrika ülkeleri de yapıyor. deniz turizminden büyük kazanç 45 kilometre ile 30 milyon turist çekerek 45 milyar dolar gelir elde eden Dubai, Palmiye Adası tarafında yerleşimler yaparak petrol gelirlerine ihtiyaç duymayan bir ülke haline geliyor. Ancak Türkiye sadece Antalya’nın deniz turizminden yararlanmaktadır. Dubai’nin 45 kilometrelik bir kıyısı varken, Arsuz-Samandağ’ın ortası 50 kilometre. Samandağ Plajı, Türkiye’nin en uzun, dünyanın 12. en uzun sahil şerididir. Yayladağı ve Arsuz’un bu kısmı da dahil edildiğinde Hatay’dan iki Dubai çıkıyor” dedi.

Hatay’ın yeniden planlanması gerektiğine dikkati çeken Niziplioğlu, kentin Amanos Dağı’nın sağlam temelleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

1,5 milyon nüfuslu şehrin 1 milyonu göç etti

Ömer Niziplioğlu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin büyük tahribata yol açtığı Hatay’da nüfusun büyük çoğunluğunun şehri terk ettiğine değindi. Niziplioğlu, “Hatay’da yaşayan insan yok. 500 kilometrelik alana yayılan afetle birlikte 1,5 milyon nüfuslu Hatay’dan 1 milyon kişi göç etti. Hatay önemli bir şehir ve kadim bir medeniyettir. Hatay’ın şu anda bir adı var, kendisi yok.”

Kapadokya’da yatırım gecikmesi

Niziplioğlu Holding’in yatırım planları hakkında konuşan Hatay Turizmi Geliştirme ve Yeniden Yapılandırma Komitesi Başkanı Ömer Niziplioğlu, “Ekonomik konjonktürde bankalarda öz sermaye olmadığı için şu anda yatırımlara sıcak bakamıyoruz. Kapadokya’da yatırım düşünüyoruz ama 1-2 yıl ertelenecek gibi. Toplamda 75-100 milyon dolar arasında değişiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu