Haber

İsrail’deki Şirketler ve İleri Teknoloji Firmaları Grev Kararı Verdi

İsrail’deki büyük şirketler ve ileri teknoloji firmaları, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını nihai onay için Parlamento’ya getirmesinin ardından grev kararı aldı.

Netanyahu hükümeti tartışmalı yasa tasarısını bugün geçirmeye hazırlanırken, ülke genelinde protestolar ve eylemler hız kazandı.

İsrail basınında yer alan habere göre aralarında alışveriş merkezleri, bankalar, akaryakıt istasyonları ve süpermarketlerin de bulunduğu yaklaşık 150 şirketi temsil eden İsrail İş Örgütü, hükümetin yargı düzenlemesine karşı bugün greve gideceklerini duyurdu.

İsrail İş Örgütü, yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki diğer kurum ve kuruluşlara “tek taraflı mevzuatın durdurulması ve tarafların uzlaşmaya varması için bu acil adıma katılmaya” çağrıda bulunarak, Başbakan’dan “ortaya çıkacak felaketin boyutlarını anlaması ve derhal yasa tasarısını askıya alıp müzakerelere başlaması” talep etti.

Öte yandan İsrail ekonomisinin lokomotifi olarak tanımlanan yüksek teknoloji sektöründeki 200’e yakın şirket, bugün çalışanlarına protestolara katılma izni verdiklerini açıkladı.

İsrail’de avukatları temsil eden farklı kurum ve şirketler de gün içinde Netanyahu hükümetine karşı düzenlenen protestolara aynı formda katılacaklarını duyurdu.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.

Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet son olarak yargı düzenlemesi için düğmeye bastı.

Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısının 11 Temmuz’da yapılacak ilk oylamanın ardından 2. ve 3. oyla 24 Temmuz’da Meclis’e getirileceğini duyurdu.

Hükümetin “yargı reformuna” karşı savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli, gönüllü yedek birliklerinden vazgeçmeye karar vermişti.

Ülke siyasetinde, ordusunda, güvenliğinde, ekonomisinde ve yargısında üst düzey misyonerler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını beyan ettiler.

Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine karşı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu