Haber

DEPREM SONRASI KONTEYNER KONUT FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI

DEPREM bölgesine gönderilecek konteyner konut üretimi İstanbul’daki fabrikalarda devam ediyor. Üreticiler ortalama 50 bin ile 100 bin TL arasında değişen konteyner ev fiyatlarının deprem ortasında deprem öncesine göre yüzde 20-30 arttığını bildirdi. Konteyner ve prefabrik yapı firma yöneticisi Hakan Durmaz, “Konteynerlerde hammadde ve işçilik fiyatlarında yüzde 20-30’luk bir artış oldu” dedi.

Ticaret Bakanlığı, deprem bölgesindeki barınma ihtiyacını bir an önce ortadan kaldırmak amacıyla konteyner konut ve prefabrik yapı ihracatının 15 Şubat’tan itibaren 3 ay süreyle yasaklandığını duyurdu. İstanbul’daki sanayi bölgelerinde ve fabrikalarda deprem bölgesine gönderilmek üzere ağır formda konteyner konutlar üretilmektedir. Bölgeye yüzlerce konteyner gönderiliyor. Üreticiler, talep yoğunluğu nedeniyle hammadde temininde yaşanan sorunlar, ekipman fiyatları ve personel maliyetlerindeki artış nedeniyle sarsıntının ortasında konteyner fiyatlarının sarsıntı öncesine göre yüzde 20 ila 30 arttığını belirtti. Bir konteynerin fiyatının 95 bin TL artı KDV olduğunu belirten firma yetkilileri, günlük üretimin yüzde 20’den yüzde 50’ye çıktığını da bildirdi.

GÜNLÜK ÜRETİM 20’DEN 50’YE ÇIKTI, FİYATI 95 BİN TL

Konteyner ve prefabrik yapı firması yöneticisi Hakan Durmaz, ihracat yasağının ardından sadece sallama bölgesine çalıştıklarını belirterek, “Daha önce üretimimizin yüzde 50’si yurt dışına gidiyordu. Günlük üretimimiz 20 konteynerdi, artırdık. Bu sayı 50’ye çıktı.AFAD ve Kızılay bölgenin en büyüğü olduklarını açıkladılar.İçinde iki oda, bir tuvalet, bir mutfak bulunan, ihtiyaç sahibi bir ailenin yaşayabileceği konteyner tipi belirlendi. Buradaki çalışmaların tamamına yakını bağışlarla hızlı bir şekilde hazırlandı.Hayır kurumları,dernekler,kamu kurum ve kuruluşları ile özel kesimden yardımlarÇalışmak isteyenler bize başvuruyor.Bu işin bedeli 95 bin TL+KDV.Bizim devlet KDV indirimi yaptı.İnşallah üretimi artıracağız.Personelimiz yetişemedi ek iş gücü bulduk.Çünkü sektörde bu kadar işçi yoktu.Yeni işçi aldık,eğitimler verdik ve gece mesaisine de başlamıştır. Bu konteynerler her mevsim kullanılabilir ve stoklanabilir. Va AFAD depremde kullanılan 15 bin konteyneri stokladı, sonraki deprem bölgelerinde de kullanıldığını biliyoruz” dedi.

HAM MADDE TEMİNİNDE ZORLUKLAR BAŞLADI, ÜRETİM DURABİLİR

Deprem sonrası fiyat artışlarının nedenlerini anlatan Durmaz, “Hammadde temininden kaynaklanan sıkıntılar var. Sac hammadde temininde sıkıntı yaşandı. Deprem nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldılar, eleman da bulamıyorlar, “Konteyneri bu hızla devam ettirebilir miyiz bilmiyoruz. Devam edersek fiyatların bu şekilde kalıp kalmayacağından emin değiliz. Fiyatlar artabilir, daha da kötüsü üretim durabilir. Özellikle 3-4 ay çalkalama bölgesine gönderilen konteyner ve prefabriklerin hammaddeleri için.” prefabrike ve konteyner ile ilgili hammaddelerin kısa süreli de olsa ölçülü olması.Doğal olarak özellikle böyle bir zamanda fırsatçılığın korkunç olduğunu da duyuyoruz. , kurumsal firmalar, büyük firmalar o hiç duymadım olağandışı fiyat artışı.Fiyat katalogları kontrol edilebilir.Bazı tüccarlar,küçük satıcılar,birkaç konteyner tutanlar bu şekilde yapıyor olabilir.Sektörde yüzde 20-30 arasında bir fiyat artışı oldu, ham ihraç Bu bahsettiğimiz model 80-85 bin TL idi 95 bin TL oldu.Aynı şekilde piyasada 40 bin liradan 130 bin liraya kadar aynı model ve görünümde ürünler var ama fiyatı kalitesine göre değişir Malzemenin cinsi” dedi.

FİYAT ARTIŞINA DA NEDEN OLUR

Tuzla’da konteyner imalatı yapan Sedat İmamoğlu, “Şu anda malzeme tedariğinde sıkıntı yaşıyoruz. Bir kaç firma bir merkeze gelip sermaye biriktirip deprem bölgesi için alım yapabilir mi diye de konuştuk. eğer daha iyi fiyata işler üretebilirsek yani küçük ölçekli firmalardan da birebir geri dönüşler alıyoruz orta ve büyük ölçekli firmalardan da birebir geri dönüşler alıyoruz çünkü departmanda hep birlikte çalıştığımız için birbirimizi tanıyoruz. nitekim piyasada arz konusunda önemli bir yük var bu da üretimi hızlı yapıp göndermemizi zorlaştırdığı gibi fiyatların da artmasına neden oluyor çünkü maalesef fırsatçılar olduğunu duyuyoruz. her departmanda olduğu gibi şubemizde de.bazı önemli ekipmanların temininde sıkıntı yaşıyoruz.birçok konteyner çeşidi var ama en çok kullanılan iki tip bunlar.biz de sallama bölgesine gönderdiğimiz betopan malzeme konteynerini tesisimiz, o iki günde bir, sandviç olarak. Panel dediğimiz konteyner tipini günde 2 adet kapasite ile üretmekteyiz. söyleyebiliriz. Betopan işleri 70 ile 100 bin TL arasında ortalarda. Sandviç panel çalışmaları da aynen böyledir. Çatılı ve yüksek izolasyonlu işler için fiyatlar artmaktadır. Zeminde kullandığımız piyasada betopan olarak bilinen malzeme ve dış cephede kullandığımız sandviç sac malzemede tedarik sorunumuz var.”

haber-beyoglu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu