Haber

CHP, Can Atalay’ın milletvekilliğinden çıkarılmasının geçersiz olmasını ve İçtüzük değişikliğinin iptal edilmesini talep ediyor.

CHP, Seyahat Parkı davası tutuklusu Can Atalay’ın milletvekilliğinden çıkarılmasının geçersiz olduğunun tespiti ve bunun sonucunda yapılan İçtüzük değişikliğinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve beraberindeki milletvekilleri, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunması” talebiyle başvuru yapmadan önce Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin geçersiz olduğunun tespiti ve buna bağlı olarak yapılan İçtüzük değişikliğinin iptal edilmesi” kararı verildi.

Gökhan Günaydın, Atalay hakkında kesinleşmiş bir kararın bulunmadığını, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular doğrultusunda Atalay’ın “siyaset yapma hakkı” ile “kişisel güvenlik ve özgürlük” haklarının iki kez mahsup edildiğine karar verildiğini söyledi. ihlal edildiğini belirterek şöyle devam etti:

“Karar sonrasında Anayasa Mahkemesi kararının ilk derece mahkemesine iade edilmesi, yargılamanın geri bırakılmasına karar verilmesi, bu yazının Adalet Bakanlığına iletilmesi, Adalet Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına iletilen yazının ise aynı şekilde Adalet Bakanlığına iletilmesi gerekirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir muhtırayla gönderilen ilk derece mahkemesi, kararı tek hakimli esas yazıyla salt makama gönderdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi bir yazıyla bu kararı 30 Ocak 2024’te okudu.

Kararın Anayasa’nın ilk hükümlerine ve 2, 6 ve 153. maddelerine aykırı olduğunu belirten Günaydın, kararı okuyan TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın tarafsızlığını kaybettiğini öne sürdü.

Günaydın, “Anayasanın Başlangıç ​​kısmı, 2, 6 ve 153. maddeleri uyarınca, bir milletvekilinin görevden alınması için okunma önergesi verilmesi durumunun geçersiz sayılarak karara bağlanmasının Anayasa Mahkemesinden talep ediyoruz. Bu.” dedi.

TBMM İçtüzüğü’nün fiilen ihlal edildiğinin ve daha sonra alınan Meclis kararının Anayasa’nın 84. ve 95. maddelerine aykırı olduğunun açık olduğunu belirten Günaydın, “Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nden Meclis kararının iptalini ve bu kararın iptalini talep ediyoruz. yürütmesini durdurun.” söz konusu.

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Anayasa Mahkemesi’nin önceki kararları doğrultusunda iptal ve yürütmenin durdurulması taleplerinin yanı sıra yok sayılması taleplerinin de olumlu karşılanarak Türkiye’ye gönderilmesini beklediklerini söyledi. 15 gün içinde Büyük Millet Meclisi.

Bir gazeteci, açıklamasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesine ilişkin, “Bu hafta Ankara’da olsaydık Sayın Bozdağ kararı okurdu” dedi. Tekrar.” Günaydın, sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Numan Kurtulmuş, temyizde onaylanan Şerafettin Can Atalay hakkında verilen kararı neden okumadı ve Anayasa Mahkemesi kararını bekledi? Anayasa Mahkemesi’nin kararı nasıl çıktı, ihlal niteliğindeydi” Yani Anayasa Mahkemesi’nin kararı hak ihlali şeklinde verilmişse kesinleşmiş bir karar yok. Dolayısıyla yargılamanın “Yenilenmesi, durdurulması gerekiyor. Bu bağlamda Numan Kurtulmuş’un yaptığı açıklama tamamen hukuka aykırıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu