Ekonomi

ABD enflasyonu Nisan ayında sabit kaldı, tahminleri karşıladı

ABD enflasyon oranı Nisan ayında değişmeyerek ekonomistlerin tahminlerine paralel bir seyir izledi ve ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme takvimini etkileyebilecek potansiyel bir uzun süreli yüksek fiyat artışı dönemine işaret etti. Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu tarafından Cuma günü açıklanan veriler, enflasyonun önemli bir göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Mart ayındaki artışla tutarlı olarak %0,3 oranında arttığını gösterdi.

Geçtiğimiz 12 ay içerisinde PCE fiyat endeksi %2,7 oranında artarak Mart ayındaki büyüme oranını korumuştur. Bu rakamlar, aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,7 artış bekleyen ekonomistlerin beklentilerini karşılamıştır. Federal Rezerv PCE fiyat endeksini yakından takip etmekte ve %2’lik bir enflasyon hedeflemektedir. Enflasyonu bu hedef seviyesine getirmek için zaman içinde aylık %0,2’lik enflasyon oranları gerekmektedir.

Federal Rezerv son 10 aydır gösterge politika faizini %5,25 ile %5,50 arasında tutmaktadır. Merkez Bankası’nın enflasyonu yönetme çabaları, Mart 2022’den bu yana ekonomideki talebi sınırlamayı amaçlayan toplam 525 baz puanlık bir dizi faiz artışını içermektedir. Bu önlemlere rağmen, bir önceki yılın son çeyreğindeki daha olumlu verilerin ardından Ocak-Mart ayları arasındaki enflasyon ve işgücü piyasası verileri beklenenden daha güçlüydü.

Ancak bu ayın başlarında, Nisan ayı verilerinin ABD’de istihdam artışının son altı ayın en düşük seviyesinde olduğunu ve bir diğer enflasyon ölçütü olan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) beklenenden daha az arttığını göstermesiyle hafif bir rahatlama yaşandı.

Fed’in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentiler finansal piyasalarda yeniden düzenlenmiş, Mart ayındaki ilk tahminler Haziran ayına ertelenmiş ve şimdi de Eylül ayına çekilmiştir.

ABD ekonomik faaliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan tüketici harcamaları Nisan ayında %0,2 oranında artarak Mart ayındaki %0,7’lik artışa kıyasla yavaşlamıştır. Bu yavaşlama, Ekim-Aralık dönemindeki %3,3’lük güçlü artıştan sonra ilk çeyrekte tüketici harcamalarındaki büyümenin %2,0’ye gerilediğini gösteren revize edilmiş gayri safi yurtiçi hasıla verileriyle de uyumludur.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu